Heb je een vraag over menstruatiedisks, het gebruik of het schoonmaken van de disks? Hieronder hebben veel vragen beantwoordt, dus lees die maar rustig door.
Staat je vraag er echt niet tussen? Stel je vraag in onze Facebookgroep!
Heb je een vraag over menstruatiedisks, het gebruik of het schoonmaken van de disks? Hieronder hebben veel vragen beantwoordt, dus lees die maar rustig door.
Staat je vraag er echt niet tussen? Stel je vraag in onze Facebookgroep!
De menstruatiedisk is een flexibele schijf en lijkt op een pessarium. Het is een herbruikbaar bakje wat je menstruatie opvangt.
Je vouwt jouw menstrautiedisk tot een ovaal. Daarna doe je 'm in je vagina. Dit werkt iets anders dan bij een tampon, de disk moet namelijk iets schuiner ingebracht worden. De disk komt tussen de achterwand van de vagina en het schaambeen te liggen, daar bedekt het de hele baarmoedermond. Je klemt hem achter je schaambeen, om hem op z’n plek te laten zitten.
Eruit halen doe je door met je vinger achter de rand te klemmen. Dan trek je de menstruatiedisk eruit. Je hoeft geen vacuüm te verbreken, zoals bij een menstruatiecup.
Je spoelt hem af, en brengt hem weer gevouwen in.
Nee, tijdens het dragen zou je hem niet moeten voelen! De wegwerp-exemplaren zijn een stuk harder, waardoor je die nog wel kan voelen.
Voel je de disk toch? Dan heb je wellicht een verkeerde maat... probeer onze Diskquiz eens!
Nee, bloed wat in aanraking met zuurstof komt kan geuren. Maar tijdens het dragen ruik je niks! Bij het eruit halen ruik je soms een ijzerige-geur, omdat bloed ijzer bevat.
Wanneer je een disk langer dan 12 uur draagt kan het wel zijn dat je menstruatie een geur krijgt. Dit ruik je wanneer je de disk er uit haalt.Nee, het ligt aan de heftigheid van je menstruatie.
Als de disk eerder dan 12 uur vol is, zul je hem eerder moeten legen.Maar een disk vangt veel menstruatie op, wel 30 tot 70ml! Ter vergelijking: een gemiddelde tampon heeft een absorptievermogen van 8-10 ml.
Wil je weten hoe lang jij je disk kan inhouden? Probeer hem dan eens wat vaker te legen, om te zien of hij al vol zit. Als hij niet vol zit, kun je de volgende keer er langer mee doen.
Jup, dat is een van de voordelen van een disk. Je kan hem tijdens orale en penetratieve seks inhouden. Veel merken noemen dit 'mess-free sex', maar leeg hem voor de zekerheid even voor gebruik.
Het is geen voorbehoedsmiddel. Het beschermt je niet tegen zwangerschappen en soa's.
Daar heb ik op cupkiezer.nl al eens uitgebreid over geschreven. Maar hieronder nog in het kort.
De overeenkomst tussen de menstruatiedisk en de -cup is dat ze beide je menstruatie opvangen en dat je ze 12 uur kan dragen. Dat is het ongeveer wel... Maar hoe je ze indoet en hoe hoog je ze draagt is anders.
Het verschil:
Welke beter bij jouw lichaam past, is persoonlijk. Wil je weten welke cup of disk bij jouw lichaam past?
Er is nog te weinig onderzoek naar gedaan om 100% zeker te zeggen dat het veilig is. Er is wel onderzoek naar een cup + spiraaltje geweest.
Mijn tips: Overleg met je gynaecoloog of huisarts en laat je draadjes zo kort mogelijk knippen.
Je kan op eigen risico een disk gebruiken.
Menstruatiedisks verschillen in inhoud, van 30ml tot wel 76ml.
Al is het wel zo dat ze nooit helemaal gevuld kunnen worden omdat het zachte opvang-gedeelte altijd wat wordt samen gevouwen wanneer je hem draagt.
Om de disk eruit te halen spreid je weer je benen en breng je een schone vinger in je vagina. Pers een beetje, zoals bij het poepen, om de disk binnen handbereik te krijgen. Haak een vinger achter de rand van de disk, en haal de disk eruit. Zorg er wel voor dat je de disk horizontaal houdt, zodat je niet morst. Dit kan in het begin nog even lastig zijn, dus neem er rustig de tijd voor en doe dit in een vertrouwde omgeving. En bij voorkeur onder de douche.
Er is een grote kans dat er wat menstruatiebloed op je vingers komt. Dat was je er met water en zeep gewoon weer af. Maar wel fijn om op voorbereid te zijn.
Menstruatiedisks komen in verschillende breedtes, hardheden en modellen. Er is niet één "one size fits all"-disk, helaas. Een disk die voor een ander goed werkt, hoeft niet bij jou goed te werken.
Speciaal om dit proces makkelijk te maken hebben we de diskquiz gemaakt.
Speciaal om dit proces makkelijk te maken hebben we de diskquiz gemaakt.
Dat is vervelend. Hieronder vind je een aantal scenario's met oplossing:
Klinkt alsof je disk te breed of te smal is. Waarschijnlijk te breed!
Waarschijnlijk is de disk te groot voor je... probeer onze Diskquiz eens!
Vind dan de menstruatiedisk die bij jouw lichaam past met onze diskquiz!